(ill, jar)

Festival literátů skončil

Zlín - Druhý ročník festivalu Literární květen 2003 vyvrcholil v pátek v Knihovně Františka Bartoše pásmem autorských čtení a večer pak v Baťově vile, kde byl při rautu slavnostně zakončen.

Ve více než dvouhodinovém programu v knihovně vystoupilo přes deset autorů, kteří přečetli úryvky ze své tvorby. Diváci mohli slyšet poezii i prózu. Předseda Obce spisovatelů Ivan Binar vybral ukázku ze své novely Egonek na útěku. Z prozaiků se představila také třeba Hana Androníková či Magdaléna Platzová. Z básníků četli například třinecký Vojtěch Kučera, zlínský Jaroslav Kovanda či vsetínský Jakub Chrobák.

Součástí odpoledne, kterým provázel brněnský kritik Jiří Trávníček, byla i prezentace literárních časopisů z celé republiky. Účinkovali šéfredaktoři časopisů Host, Weles, Aluze, Psí víno, Literární noviny, Texty či Liberecké listy. Po skončení plánovaného programu v krajské knihovně se rozproudila mezi přítomnými krátká, ale dynamická diskuse o tom, zda by měly časopisy autorům platit honoráře. "Někteří básníci, které tiskneme, nám peníze vracejí poštou s tím, že nebudou za básně brát peníze," říkal šéfredaktor Psího vína Jaroslav Kovanda, který všem přetištěným autorům hradí honoráře.

Literární festival, který Zlín hostil od úterý, pořádali studenti zlínské Fakulty multimediálních komunikací. "Je smutné, že přijeli vysokoškolští pedagogové z celé republiky, ale z pořádající fakulty nepřišel nikdo," posteskl si zlínský spisovatel Antonín Bajaja, který se na organizaci festivalu také podílel.

MF Dnes, 26. května 2003, str. 4